Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

Indirecte Verlichting

Indirecte verlichting is de tegenhanger van directe verlichting. Uiteraard bieden de beide soorten verlichting zo hun voor- en nadelen en is het daarom van belang om de juiste soort te kiezen wanneer men een bepaalde ruimte wil gaan verlichten.

Voor indirecte verlichting geldt over het algemeen dat dit maar moeilijk in isolatie te gebruiken is en dat men er daarom eigenlijk altijd goed aan doet om een verlichting te kiezen waarbij er zowel van directe als indirecte verlichting gebruik gemaakt wordt.

Indirecte verlichting is met name goed geschikt om een gehele ruimte van licht te voorzien, zonder dat hierbij de aandacht op een specifiek onderdeel gevestigd wordt. Men kan het indirecte licht hierbij zien als een algemene factor die als soort van achtergrond werkt. De indirecte verlichting is daarmee de grondverf die nodig is om de muur daarna verder af te schilderen, bijvoorbeeld met een mooie kleur of een mooi patroon. De indirecte verlichting zorgt ervoor dat de gehele ruimte op een nette manier verlicht wordt en dat er daardoor een ruimtelijke indruk ontstaat. Vanwege de weerkaatsing van het licht door bijvoorbeeld de muur en het plafond zorgt het indirecte licht er namelijk voor dat dit de ruimte groter maakt en er daarmee voor zorgt dat zowel de muren als het plafond een grotere afstand lijken te behelzen dan ze in werkelijkheid doen.

Aan de andere kant zit er natuurlijk ook wel een nadeel aan de indirecte verlichting. Vanwege het feit dat men de verlichting namelijk altijd in een tegengestelde richting plaatst is er in principe meer vermogen nog om hetzelfde resultaat te krijgen. Men kan dit vergelijken met het schieten van een bal. Wanneer men de bal direct vijf meter vooruit wil schieten is er een bepaalde kracht nodig. Wanneer men de bal via een aan de andere kant gelegen muur dezelfde vijf meter verderop terecht wil laten komen dient er een stuk harder te worden geschoten. Dit werkt hetzelfde met indirect licht en het is daarom noodzakelijk om voor meer vermogen te kiezen. Een direct gevolg daarvan is natuurlijk dat het energieverbruik omhoog gaat, waardoor indirecte verlichting minder zuinig is dan directe verlichting.

Het voordeel van indirecte verlichting is dat er nauwelijks sprake is van schaduw en dat het daarmee een zeer neutrale manier van verlichten is. Daarnaast wordt er uiteraard voor gezorgd dat er geen verblindende werking op kan treden aangezien de lichtuitlaat wordt beschermd door een kap en het licht daarmee naar een muur of een plafond wordt gestuurd. Door het indirecte licht in combinatie met het directe licht te plaatsen kan men een situatie creëren waarin er zowel een goede basisverlichting is als de bepaalde aspecten in de ruimte goed worden geaccentueerd door de directe verlichting. Een geslaagde mix van deze twee zorgt voor de juiste sfeer binnen iedere ruimte.?