Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

Buitenverlichting: Verlichtingtips voor de tuin

De buitenverlichting is van groot belang. Men onderkent vaak wel dat de tuin op een mooie manier verlicht dient te worden, maar het blijkt vaak lastiger dan gedacht om dit zelf op een goede manier uit te voeren.

Toch is het minder lastig dan veel mensen vooraf denken of het zichzelf maken. Aan de hand van verschillende verlichtingtips voor de tuin kan men zelf een geschikt verlichtingsplan opstellen en er op die manier voor zorgen dat de tuin op de juiste manier verlicht zal worden. De buitenverlichting zal dan zowel functioneel zijn, als sfeer toevoegen aan het geheel en op die manier een gouden combinatie vormen.

Allereerst is het van belang om niet teveel licht toe te voegen aan de tuin. Teveel buitenverlichting maakt de tuin tot een kamer van het huis en dat is nu juist net niet de bedoeling. De tuin ligt buiten en het is daarom van belang dat deze ook daadwerkelijk als zodanig wordt behandeld. Door teveel licht toe te voegen aan de tuin zal het worden ervaren als een kamer van het huis en verliest het nu precies de mooie dingen die een tuin weet te bieden. Een van de verlichtingtips voor de tuin is daarmee direct toevoegen van voldoende, maar zeker niet teveel verlichting. In de tuin mogen er best een aantal wat donkere plaatsen blijven bestaan. Juist op die manier krijgen de verlichte plaatsen extra de aandacht en ontstaat er een betere sfeer.

Een van de andere verlichtingstips voor de tuin is het toepassen van direct licht op bepaalde onderdelen van de tuin. Door een directe lichtbundel op een bepaald voorwerp te laten vallen wordt deze extra goed zichtbaar. Daarnaast is het mogelijk om aan de hand van de buitenverlichting een ruimtelijk effect in de tuin te creëren. Net als bij de binnenverlichting geldt namelijk dat men de tuin groter kan laten ogen door de verlichting vanaf enige afstand op bepaalde voorwerpen te richten. Deze lijken op die manier verder weg te staan, waardoor het ruimtelijke effect zal ontstaan en de tuin groter lijkt.

Buitenverlichting mag daarnaast nooit storend zijn voor iemand die door de tuin loopt. Veel mensen kiezen graag voor een spot op de grond of elders in de tuin om op die manier een mooi effect te creëren. Het is hierbij echter van groot belang dat deze spots in ieder geval niet te fel zijn en daarnaast niet op ooghoogte schijnen op de plekken waar men doorheen loopt. In dat geval zou men tijdens het lopen in de lampen kijken en op die manier verblind kunnen worden. Het is in dat geval slimmer om te kiezen voor bijvoorbeeld wandarmaturen of tuinlampen met opalen beglazing. Hierdoor ontstaat er een relatief zacht licht dat niet snel zal verblinden en daarmee uitstekend geschikt is als buitenverlichting. Met deze verlichtingtips voor de tuin kan in principe iedereen een lichtplan op gaan stellen en zo de eigen verlichting in de tuin regelen.