Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

Inbouwspots: Soorten en Info

Inbouwspots zijn vanaf het moment van introductie zeer populair onder mensen die graag een stijlvolle en moderne verlichting in hun huis aanbrengen.

Het is uiteraard mogelijk om voor verschillende soorten verlichting te kiezen, maar de inbouwspots zorgen er in ieder geval voor dat het geheel een moderne uitstraling krijgt die op die manier heel goed aan kan sluiten bij, bijvoorbeeld, een modern interieur. Met name deze aansluiting is van belang, want die kan er voor zorgen dat de verlichting als zodanig zo min mogelijk opvalt. Wanneer dat het geval is zal de verlichting als vanzelfsprekend worden ervaren en dit is nu precies een van de hoofddoelen van iedereen die professioneel bezig is met het aanbrengen van de verlichting. Zonder dat de inbouwspots zelf opvallen dient de verlichting zo mooi ingericht en uitgekozen te zijn dat ieder detail van de kamer voldoende tot z'n recht komt, zonder dat het geheel de verkeerde belichting krijgt.

Binnen de inbouwspots zien we natuurlijk een willekeur aan verschillende soorten. Er vallen echter twee hoofdrichtingen te onderscheiden, te weten de kantelbare of verstelbare spot en de inbouwspot met een verdiepte ligging. Deze twee varianten zijn al jarenlang zeer populair en bieden ieder interieur dan ook veel verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn voor de beide varianten net even anders en het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het doel dat men voor ogen heeft met de verlichting voordat er voor een van deze twee soorten inbouwspots wordt gekozen. De eerste variant is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om een bepaald deel van de kamer te belichten. Op deze manier kan men de nadruk vestigen op een bepaald onderdeel of bijvoorbeeld een mooi schilderij. Aan de andere kant kan de verdiepte inbouwspot bijvoorbeeld zorgen voor de juiste sfeer binnen de gehele kamer, zonder daarmee de nadruk te vestigen op een bepaald onderdeel.

Binnen de hoofdrichtingen van de inbouwspots valt er te kiezen voor drie verschillende soorten lampen. Uiteraard zijn deze er weer in verschillende maten en gewichten, maar het effect blijft eigenlijk altijd hetzelfde binnen de soorten lampen. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor halogeen inbouwspots. Het voordeel hiervan is dat er een mooi licht vanuit gaat. Aan de andere kant is het een lamp die erg veel energie vraagt en daarmee dus niet milieuvriendelijk is. Met een 12v halogeen is dat wel te verhelpen, maar deze lamp zal nooit zuiniger worden dan een aantal van de alternatieven. Het is aan de andere kant namelijk ook mogelijk om te kiezen voor een spaarlamp als inbouwspot. Deze inbouwspots geven echter een veel minder mooi licht en zijn daarom over het algemeen niet zo populair.

Wel populair als inbouwspots zijn de LED lampen. Deze verlichting gaat gemakkelijk tientallen jaren mee en is daarnaast ook nog eens tot 80% zuiniger dan de halogeen verlichting die men als inbouwspots kan gebruiken. De lichtopbrengst van een LED lamp is nog altijd minder dan die van een halogeenlamp, maar de verwachting is dat het niet lang meer kan duren voordat dit gelijk is getrokken. Daarnaast kan men meerdere LED inbouwspots plaatsen en aan de hand van een lagere energierekening nog altijd voordeliger uit zijn.?