Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

LED Verlichting - LED Spots

LED verlichting wordt steeds vaker toegepast en dat is dan ook niet zo vreemd. Deze vorm van verlichting biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van verlichting en kan om die reden dan ook in veel gevallen worden toegepast.

Allereerst is LED verlichting natuurlijk erg energiezuinig. LED spots verbruiken veel minder energie dan andere lampen en kunnen er op die manier voor zorgen dat men uiteindelijk te maken krijgt met een lagere rekening. Een lamp bij LED verlichting gebruikt ongeveer tussen de 2,5 en 5 Watt aan vermogen. Voor iedereen die niet precies op de hoogte is van de verschillende vermogens kunnen we dit vergelijken met het verbruik van een reguliere gloeilamp of halogeenspot die doorgaans zo'n 30 tot 50 Watt aan vermogen kent. Zelfs een spaarlamp gebruik nog ongeveer 5 tot 12 Watt, waardoor de LED spots een heel stuk zuiniger zijn. Wanneer men er voor kiest om een relatief groot aantal lampen op deze manier uit te laten voeren kan er op die manier gemakkelijk een hoop geld bespaard worden.

LED spots zijn daarnaast uitermate milieuvriendelijk. Gemiddeld biedt een LED lamp ongeveer 50.000 branduren en kan men hierbij al snel zo'n 50 jaar gebruik blijven maken van de lamp. De ontwikkelingen staan bovendien natuurlijk niet stil waardoor het al mogelijk is om verlichting aan te schaffen met ongeveer 100.000 branduren. Deze lampen zullen dus makkelijk een mensenleven meegaan, waardoor men ook op dit gebied een hoop kan besparen met LED verlichting. Ter vergelijking; een gloeilamp heeft ongeveer 1.000 branduren en een spaarlamp komt tot ongeveer 6.000 branduren voordat deze de geest zal geven.

LED verlichting biedt daarnaast een belangrijk voordeel op het gebied van warmteafgifte. Een gewone spaarlamp, maar zeker een gloeilamp kan behoorlijk warm of zelfs heet worden. Dit is uiteraard niet alleen heel vervelend wanneer men bijvoorbeeld een lamp wil wisselen of in de buurt van de lamp dient te werken, maar het is daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Bij deze lampen wordt ongeveer 90% van de energie omgezet in warmte, iets wat eigenlijk helemaal niet zo wenselijk is. LED verlichting zet slechts 10% van de energie om in warmte en richt zich daardoor vele malen meer op het licht dat er geproduceerd dient te worden. Op die manier is het niet gevaarlijk om de lamp vast te pakken of aan te raken en is het op die manier bijvoorbeeld ook niet gevaarlijk voor kinderen. Zij kunnen veilig spelen in de buurt van de verlichting en wanneer ze deze per ongeluk aanraken zullen ze niet het risico lopen op brandwonden of andere vervelende aandoeningen.

Ook wat betreft de betaalbaarheid hebben de LED spots eigenlijk geen achterstand. Natuurlijk zullen de producenten van de andere lampen schermen met de duurdere aanschafprijs. Het geval wil echter dat men de LED verlichting al binnen een paar jaar terug kan verdienen en dat de lampen vervolgens dik 30 jaar of nog veel langer mee zullen gaan zodat men niet weer opnieuw lampen hoeft aan te schaffen.?