Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

TL Verlichting: Soorten en Info

TL verlichting is een relatief oude manier van verlichting, die nog altijd erg populair is voor een groot aantal verschillende toepassingen. Zo vinden we de TL lampen bijvoorbeeld nog altijd in de keuken, de garage en op de hobbyzolder.

Dit zijn de ruimten in het huis die een goede verlichting nodig hebben en waar men er op die manier voor kan zorgen dat zowel het grote geheel als de details niet aan het zicht worden onttrokken.

Bovendien is de TL lamp een energiezuinige lamp die daardoor milieuvriendelijker is dan veel mensen denken. Nu de gloeilamp eigenlijk massaal verbannen wordt, omdat deze te veel stroom zou gebruiken en relatief kort mee zou gaan wordt de TL lamp daardoor weer een stuk interessanter. TL verlichting kan er voor zorgen dat men zeer lang met een bepaalde lamp kan doen en dat deze daarnaast relatief weinig vermogen vraagt om op die manier ook de energierekening verder omlaag te brengen. Waar een gewone gloeilamp er na 1.000 branduren ongeveer mee ophoudt is het voor TL verlichting helemaal geen probleem om gemakkelijk 20.000 tot maximaal zo'n 40.000 branduren mee te gaan. Zelfs een wat duurdere aanschafprijs is op die manier geen probleem, dit verdient men op de lange termijn eenvoudig terug, zeker in combinatie met het lagere verbruik dat men zal ervaren wanneer er gebruik wordt gemaakt van TL verlichting.

Aan de andere kant zit er natuurlijk ook wel een nadeel aan de TL verlichting. Om de lamp te laten werken wordt er namelijk gebruik gemaakt van het zeer giftige metaal kwik. We vinden dit onder andere ook terug in analoge thermometers, maar het dient altijd apart te worden verwerkt wanneer bijvoorbeeld een TL buis bij het afval wordt gezet. Iedere TL lamp bevat ongeveer vijf tot tien milligram kwik en biedt daarmee een potentieel gevaar, zeker voor kleine kinderen. Uiteraard wordt de TL verlichting bij de verwerker op de juiste manier onschadelijk gemaakt zodat het uiteindelijk ons milieu zo min mogelijk zal schaden. Het is aan de andere kant dus wel van belang om er voorzichtig mee om te gaan en goed op de hoogte te zijn van de gevaren.

Er bestaan verschillende soorten lampen binnen de TL verlichting. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor verschillende dikten en natuurlijk een aantal verschillende kleuren. Het is daarom allang niet meer noodzakelijk om te kiezen voor het kille licht dat de oude TL lamp altijd bood. Tegenwoordig kan men ook kiezen voor een veel meer warme kleur die op die manier de juiste sfeer in een kamer kan brengen. Op die manier is het mogelijk om de keuken of de hobbykamer op de juiste manier voldoende te verlichten, zonder dat de uitstraling direct kil of zelfs grauw hoeft te worden. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de TL verlichting in de huiskamer te gebruiken door deze te dimmen. Op die manier ontstaat er een energiezuinige, maar sfeervolle verlichting die in veel interieurs daarom dan ook niet zou misstaan.?