Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

Verlichting Design

Verlichting design is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is natuurlijk niet zonder reden. Steeds meer is men zich gaan richten op de manier waarop de verlichting in een bepaalde ruimte wordt toegepast.

Het is uiteraard van belang dat de verlichting op de juiste manier wordt geplaatst waardoor het juiste niveau aan licht wordt behaald, maar het is daarnaast bijvoorbeeld ook van belang hoe de verlichting aansluit bij de rest van het interieur en natuurlijk hoe de lampen er zelf uitzien waar men gebruik van maakt bij de verlichting. Op dit gebied zijn er tal van mogelijkheden, waardoor verlichting design eigenlijk steeds belangrijker is geworden en een steeds grotere rol inneemt voor interieurontwerpers.

Zoals gezegd is het van belang dat er aan de hand van een verlichting design wordt gezorgd voor de juiste hoeveelheid licht in een kamer. Het is niet simpelweg een kwestie van het halen van een bepaald getal of niveau, maar de verlichting dient afgestemd te worden op de functie van de kamer en het gebruik ervan. Zo is het in een eetkamer bijvoorbeeld wenselijk om elkaar goed te kunnen zien, maar kan teveel verlichting zorgen voor een ongezellige sfeer. Aan de andere kant is het in een studeerkamer weer niet wenselijk om te weinig licht te hebben en op die manier een te gezellige of knusse sfeer te creëren. Door goed te kijken naar het doel van de kamer kan men tot een passend verlichting design komen waarbij het juiste niveau aan verlichting wordt gekozen.

Ten tweede is het dus van belang dat het verlichting design goed aansluit bij het interieur zoals dat reeds bestaat. Dit is uiteraard vooral belangrijk wanneer men de verlichting toe wil gaan passen in een interieur dat reeds bestaat. Anderzijds is het natuurlijk verstandig om het verlichting design in lijn te laten zijn met de rest van de inrichting. Door dit gelijkwaardig te behandelen en op elkaar af te stemmen ontstaat er een geheel dat mooier is dan de optelsom van de beide factoren. Wanneer men bijvoorbeeld erg lichte meubels heeft gekozen die stuk voor stuk de moeite waard zijn, maar weinig specifieke elementen bevatten is het verstandig om binnen het lichtdesign te kiezen voor een hoop indirect licht. Op deze manier wordt de gehele kamer van voldoende licht voorzien, zonder dat er een speciaal element bovenuit steekt. Aan de andere kant past directe verlichting in combinatie met minder indirecte verlichting juist weer veel beter bij een meer donkere kamer waar er een romantische of knusse sfeer gecreëerd kan worden.

Tenslotte is het bij het verlichting design van belang dat het ontwerp van de lampen zelf ook goed aansluit bij de rest van het interieur. Grove lampen van bijvoorbeeld metalen materialen passen niet zo goed bij een meer fragiel, houten interieur. Andersom passen de meer grote lampen van natuurlijke materialen en met deze kleuren natuurlijk wel uitstekend bij een houten ontwerp waarbij de natuur als het ware in huis wordt gehaald. Bij het verlichting design is het van belang om het geheel zo goed mogelijk bij elkaar te laten passen.?