Wat doen wij?

VerlichtingTips.be is een onafhankelijke website met alles over verlichting dat je maar kan nodig hebben. We bespreken verschillende soorten verlichting; en verlichtingtrends voor verschillende ruimtes in jouw huis. We doen ons uiterste best om zo compleet en betrouwbaar mogelijk te zijn, en voegen wanneer mogelijk informatie toe aan onze site.

Met vragen over onze web site of indien je meer persoonlijke hulp nodig hebt kan je steeds rechtstreeks met ons contact opnemen via ons contactformulier. We bedanken je alvast voor je bezoek; en wensen je veel verlichtingplezier. We hopen dat we (hebben kunnen) helpen!

Ga terug naar onze homepage...

Verlichting Woonkamer: Verlichtingtips voor de woonkamer

De verlichting van de woonkamer is natuurlijk van groot belang voor de sfeer hierin. Toch is dit ook een van de moeilijkste kamers om te verlichten.

Het is vaak lastig om de juiste verlichting te vinden, omdat men de kamer voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt. Zo is het de kamer waar men een boek kan lezen en op die manier voldoende licht nodig heeft, maar is het ook de kamer waar men romantisch met een kaarsje kan gaan zitten om bijvoorbeeld een wijntje te drinken. Voor deze laatste toepassing gelden er uiteraard heel andere verlichtingtips voor de woonkamer dan voor de eerste, waardoor het belangrijk is om er voor te zorgen dat er een aantal verschillende zaken mogelijk zijn en dat men op die manier in principe alle kanten uit kan.

De verlichting van de woonkamer kan men daarom het best indelen in drie verschillende categorieën. Zo hebben we allereerst de werkverlichting. Deze verlichting van de woonkamer is nodig om in de woonkamer te kunnen lezen of zelfs werken. Wanneer men een boek wil lezen is het van belang om voldoende licht te hebben. Daarnaast is het van belang dat het licht gemakkelijk in en uit te schakelen is. zonder een schakelaar in de buurt zal men een hoop moeite moeten doen om het licht aan te zetten en kan er niet makkelijk gelezen of gewerkt worden. Een van de verlichtingtips voor de woonkamer is daarnaast het zoeken naar een directe verlichting die er op die manier voor kan zorgen dat men gemakkelijk kan lezen of werken, zonder dat de sfeer in de rest van de kamer sterk wordt beïnvloed. Indirecte verlichting zou er in dit geval namelijk voor zorgen dat de gehele kamer in het licht komt te staan.

Ten tweede bestaat de verlichting voor de woonkamer uit sfeerverlichting. Dit is een meer algemene verlichting die in principe altijd aangezet kan worden om de juiste sfeer in de woonkamer te creëren. Een van de verlichtingtips voor de woonkamer hierbij is het kiezen voor een dimbare lamp. Op die manier kan men tijdens het kijken naar de televisie bijvoorbeeld voor wat meer licht kiezen dan wanneer men een wijntje wil drinken met elkaar. Het gaat hierbij om indirect licht, waardoor het verstandig is om voor deze variant van verlichting voor in de woonkamer gebruik te maken van een lamp met een kap die er voor zorgt dat de wanden of het plafond het licht zullen weerkaatsen.

Tenslotte is het voor de verlichting van de woonkamer van belang dat men kiest voor accentverlichting. In iedere woonkamer zijn er bepaalde aspecten te vinden die benadrukt kunnen worden om de sfeer zo te verbeteren en dit is dan ook precies waarom dit is inbegrepen bij de verlichtingtips voor de woonkamer. Door bijvoorbeeld een schilderij of een ander kunstwerk direct te belichten met een spot of een andere relatief kleine lamp kan men zowel de sfeer verhogen als de nadruk leggen op een mooi en bezienswaardig aspect van de woonkamer.